1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Hidrometeorološke usluge i servisi nove generacije

DHMZ, 18. 4. 2024. - Od samih početaka uspostave kontinuiranog niza mjerenja, u 19. stoljeću u Zagrebu, na području Gornjeg rada, generirali su se podaci o temperaturi zraka, količini oborine, smjeru i brzini vjetra. Tijekom vremena ta je mreža na području Hrvatske rasla, dolazili su novi sustavi za mjerenja da bi se sredinom stoljeća, nakon Drugog svjetskog rata kada su računala ušla u sve pore društva, ENIAC odmah koristio i za prognozu vremena. Danas sve više naglašavamo potrebu otvorenosti podataka. Želimo da svi koji vide korist od ovih podataka, bilo za osobne potrebe ili razvoj novih usluga, imaju i pristup tim podacima, poručio je glavni ravnatelj DHMZ-a, dr. sc. Ivan Güttler, na Godišnjoj konferenciji Srce Dani e-infrastrukture Srce DEI na kojoj je bio jedan od pozvanih predavača, a koja se održava od 16., 18. i 19. travnja 2024. u Zagrebu.

U svojoj se prezentaciji dr. sc. Ivan Güttler fokusirao na ključna područja djelovanja DHMZ-a: meteorologiju, klimatologiju, kvalitetu zraka i hidrologiju te kroz nekoliko primjera prikazao kako DHMZ koristi digitalne alate u prikupljanju i obradi podataka, njihovoj vizualizaciji, kao i u prognostičkim sustavima te klimatskim modelima. Istaknuo je njihovu važnost i višestruku korist, posebice kada govorimo o obavljanju nekih od najvažnijih zadaća i nadležnosti DHMZ-a, kao što su zaštita života i sigurnosti građana, podrška održivom gospodarskom razvoju i izgradnja klimatski neutralnog društva.

Također je predstavio neke od najvažnijih rezultata velike povijesne modernizacije DHMZ-a, kojom su modernizirane sve tri motriteljske mreže (meteorološke, hidrološke i mreže za trajno praćenje kvalitete zraka) te istaknuo ključne karakteristike aktivnih i budućih prognostičkih sustava za modeliranje atmosfere, voda i kvalitete zraka.

Na kraju se osvrnuo na značajan napredak u učinkovitosti i uspješnosti hidrometeoroloških sustava u praćenju i prognozi stanja okoliša koji je posljednjih godina potaknut implementacijom novih metoda i sustava temeljenih na strojnom učenju i umjetnoj inteligenciji, kao i razvoju prostorno i vremenski naprednijih sustava motrenja.

Konačna svrha kontinuiranog razvoja i unaprjeđenja usluga nacionalnih hidrometeoroloških službi je stvaranje visoko funkcionalnih sustava za rana upozorenja na ekstremne meteorološke i hidrološke prilike, s ciljem smanjenja rizika za građane, gospodarstvo i okoliš, zaključio je Güttler.

Godišnja konferencija Srce Dani e-infrastrukture Srce DEI okuplja korisničku zajednicu Srca i sve zainteresirane za unaprjeđenje i razvoj sustava znanosti i visokog obrazovanja, a održava se od 2017. godine.

Prezentacija: Hidrometeorološke usluge i servisi nove generacije: Od ranog upozorenja do klimatske neutralnosti

Slika 1. Glavni ravnatelj DHMZ-a, dr. sc. Ivan Güttler, bio je jedan od pozvanih predavača na Godišnjoj konferenciji Srce Dani e-infrastrukture Srce DEI
Slika 2. U svojoj prezentaciji prikazao je ključne digitalne alate koje DHMZ koristi u obavljanju svojih zadaća i nadležnosti