1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Stručnjaci DHMZ-a na Svjetskom kongresu o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj znanosti i nadzoru posljedica

DHMZ, 6. 9. 2018. - Ravnateljica DHMZ-a, Branka Ivančan-Picek sa suradnicima sudjeluje na CSCM 2018 – 10. svjetskom kongresu o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj (CBRN) znanosti i nadzoru posljedica u Cavtatu od 3. do 6. rujna 2018.

Na otvaranju kongresa ravnateljica je održala predavanje o utjecaju meteoroloških i hidroloških prilika na CBRN prijetnje. Osim ravnateljice na kongresu su iz DHMZ-a predavanja održale Sonja Vidič, koja je govorila o meteorološkim osnovama za djelovanje u izvanrednim situacijama i Stjepana Brzaj koje je govorila o utjecaju meteoroloških uvjeta na prijenos CBRN polutanata.

U sklopu ostalih kongresnih aktivnosti predstavljeni su i strukturni projekti METMONIC i AIRQ koje provodi DHMZ te koja će se unaprjeđenja za ovaj segment njihovim provođenjem postići.

Na kongresu sudjeluju svi ključni dionici i stručnjaci iz Hrvatske za ovo područje te međunarodni eksperti iz područja medicine, toksikologije, fizike, biokemijskih znanosti te vojske. Na kongresu su zastupljene teme iz područja upravljanja biološkom raznolikosti, kemijskog oružja, radioloških i nuklearnih prijetnji, CBRN forenzike i nadzora posljedica te nacionalnih i međunarodnih CBRN zakonskih direktiva.

U sklopu kongresa održana je vježba Prvi odgovor na radiološku prijetnju kroz Sustav domovinske sigurnost i radionica Stanje sustava CRBN obrane u sustavu domovinske sigurnosti. Vježba je održana s ciljem ukazivanja na realnost nuklearnih i radioloških prijetnji kao rezultata umnožavanja oružja za masovno uništavanje (OMU), krijumčarenja i radiološkog terorizma, prezentacije suvremenih metoda, oblika i sredstva za uklanjanje RN prijetnji te prezentacije standardne forenzičke metode u slučaju radiološke prijetnje. Na radionici su analizirane potencijalne CRBN ugroze u Hrvatskoj te se raspravljalo o mjestu, ulozi i zadacima nositelja koncepta domovinske sigurnosti za taj segment.

Važnost održavanja ovog i prethodnih CSCM kongresa je u tome da su temeljem preporuka, rasprava i provedenih kroz kongresne aktivnosti unaprijeđeni standardni operativni postupci i procedure vezane uz terorizam u mnogim državama, a u dva desetljeća tradicije održavanja kongresa objavljeno je sedam Zbornika radova s preko 2.500 znanstvenih i stručnih radova. Radovi sa ove konferencije bit će dostupni na mrežnim stranicama CSCM kongresa.