1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Petteri Taalas

Izjava glavnog tajnika WMO, Petterija Taalasa povodom Svjetskog meteorološkog dana 2023.

Prilagodba klimatskim promjenama više nije luksuz, nego potreba

Pozdrav iz tajništva Svjetske meteorološke organizacije u Ženevi.

Vremenske i klimatske prilike te kruženje vode ne poznaju nacionalne ni političke granice. Međunarodna je suradnja neophodna. Naša velika meteorološka obitelj tom se filozofijom vodi od 1873. godine i njome će se nastaviti voditi i ubuduće.

Potražnja za našim stručnim znanjima i našom znanošću nikad nije bila veća.

Svjetski meteorološki dan 2023. vrlo je poseban jer se podudara s još jednom važnom obljetnicom, 150. rođendanom WMO-ove prethodnice, Međunarodne meteorološke organizacije.

Proteklih 150 godina nacionalne meteorološke i hidrološke službe prikupljaju i standardiziraju podatke na kojima počivaju vremenske prognoze koje danas uzimamo zdravo za gotovo. Povijest razmjene podataka u okviru WMO-a priča je o uspješnoj znanstvenoj suradnji čiji je cilj spasiti ljudske živote i egzistencije.

Svjetska meteorološka organizacija druga je najstarija organizacija Ujedinjenih naroda. Ponosni smo na naša postignuća i obilježavamo ih u ovoj jubilarnoj godini tijekom koje će na našem Svjetskom meteorološkom kongresu, gdje donosimo odluke, biti dogovoreni strateški prioriteti za promicanje naše vizije svijeta otpornijeg na ekstremne vremenske, klimatske i vodne pojave te druge pojave u okolišu.

Rana upozorenja za sve

Zahuktavaju se ambiciozna nastojanja da u sljedećih pet godina sve stanovnike planeta obuhvatimo sustavima ranog upozoravanja koji spašavaju živote. Inicijativa Rana upozorenja za sve (Early Warnings for All), koju je predstavio glavni tajnik UN-a António Guterres na Svjetski meteorološki dan 2022. godine, dobila je na konferenciji COP27 u Sharm-el-Sheikhu podršku razvijenih država i država u razvoju, UN-ove obitelji i privatnog sektora.

Rana upozorenja djeluju. Moraju djelovati za sve.

Polovica članica WMO-a još nema odgovarajuće sustave ranog upozoravanja kojima je obuhvaćeno više opasnosti, a usto moramo popuniti i praznine u osnovnom sustavu opažanja, posebno u najslabije razvijenim državama i malim otočnim državama u razvoju.

Rana upozorenja jedna su od najlakše ostvarivih mjera za prilagodbu klimatskim promjenama, koja više nije luksuz, već potreba. Svjetski ekonomski forum je kao najveće rizike za svjetsko gospodarstvo u sljedećih deset godina izdvojio neuspjeh u ublažavanju klimatskih promjena i prilagodbi tim promjenama te prirodne nepogode.

Najmanje polovica svih nepogoda povezana je s vodama. WMO će na UN-ovoj Konferenciji o vodama u New Yorku, koja će se održati 22. – 24. ožujka, pokazati da su opasnosti povezane s vodama poput poplava i suša u porastu. Klimatske promjene i otapanje ledenjaka dovest će do njihova daljnjeg povećanja. Bolje praćenje voda i gospodarenje vodama od ključne su važnosti. WMO stoga radi na Globalnom sustavu za informiranje o vodama, čiji je cilj promicati slobodnu razmjenu hidroloških podataka.

Praćenje stakleničkih plinova

Vremena u kojima živimo definirana su izazovom klimatskih promjena. Naš odgovor na taj izazov odredit će budućnost našeg planeta i naše djece i unuka. To će se naglasiti u Sintezi šestog izvješća o procjeni Međuvladinog panela o klimatskim promjenama.

Globalna prosječna temperatura porasla je za više od 1,1 °C u odnosu na razdoblje prije 150 godina, kad je osnovana Međunarodna meteorološka organizacija. Vremenske prilike sve su ekstremnije, ocean je sve topliji i kiseliji, razine mora sve su više, a ledenjaci i led se otapaju. Promjene se sve više ubrzavaju.

Razine stakleničkih plinova u atmosferi i dalje su na rekordno visokim razinama. Unatoč tomu trenutačno nemamo sveobuhvatnu i pravovremenu međunarodnu razmjenu opažanja stakleničkih plinova na površini Zemlje i u svemiru.

Kako bi popunio tu prazninu, WMO planira razviti kontinuiranu i koordiniranu Globalnu infrastrukturu za praćenje stakleničkih plinova.

Time bi se proširile i konsolidirale WMO-ove dugogodišnje aktivnosti u području praćenja stakleničkih plinova koje se provode u okviru Globalnog programa promatranja atmosfere (Global Atmosphere Watch) i Integriranog globalnog sustava informacija o stakleničkim plinovima (Integrated Global Greenhouse Gas Information System).

Taj se koncept temelji na vrlo uspješnom programu Globalnog promatranja vremena (World Weather Watch) koji je uveden početkom ere satelita, a ove će godine proslaviti svoj 60. rođendan. Taj je program i dalje zlatni standard u području međunarodne suradnje.

Članice WMO-a mogu se ponositi postignućima koja smo ostvarili u našoj dugoj i bogatoj povijesti.

Počeli smo u doba Morseove abecede i telegrama o pomorskim prognozama. Danas nam se zahvaljujući superračunalima i satelitskoj tehnologiji otvaraju novi horizonti za sve pouzdanije predviđanje vremenskih i klimatskih prilika, uz mogućnost modela u kilometarskom mjerilu.

Međutim, u dobu umjetne inteligencije i strojnog učenja i dalje ovisimo o osobnoj predanosti i posvećenosti osoblja nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi koje svakoga dana svake godine neumorno radi na spašavanju života.

Zahvaljujemo vam svima.

Profesor Petteri Taalas,
glavni tajnik WMO-a