1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Trebamo kemičare, hidrologe, geofizičare za sigurniju sadašnjost i održivu budućnost

DHMZ, 23. 3. 2023. - Po prvi put je u Splitu održana svečanost obilježavanja Svjetskog meteorološkog dana i Svjetskog dana voda, i to u velikoj dvorani Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Manifestaciju već tradicionalno svake godine organizira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) uz podršku Hrvatskog meteorološkog društva (HMD) i Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prigodnim programima te predavanjima stručnjaka DHMZ-a. Ove godine suorganizator je bio i splitski Prirodoslovno-matematički fakultet (PMFST).

Hvala splitskim domaćinima na toploj dobrodošlici. Pomorska meteorološka služba sa sjedištem u Splitu važna je sastavnica DHMZ-a i izvorište važnih informacija za potrebe pomorstva, pomorskog prometa i njegove sigurnosti te turizma. U tijeku je i velika modernizacija meteorološke infrastrukture na Jadranu. I, što je prirodnije nego organizirati svečano obilježavanje Svjetskog meteorološkog dana upravo u Splitu., poručila je u svom uvodnom obraćanju glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), dr. sc. Branka Ivančan-Picek. Napomenula je kako posljedice klimatskih promjena zamjećujemo u povećanom broju ekstremnih vremenskih i hidroloških pojava diljem svijeta i kako je prilagodba tim promjenama prioritet, a sustavi ranog upozorenja jedan od važnih načina prilagodbe.

S tim ciljem DHMZ provodi tri velika strateška projekta modernizaciju meteorološke motriteljske mreže u RH METMONIC, modernizaciju i proširenje državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka AIRQ, te VEPAR s kojim će se smanjiti rizici od poplava te unaprijediti praćenja, analize i pronalaženje optimalnih rješenja za integrirano i održivo upravljanje vodama i vodnim okolišem, istaknula je i dodala: Rezultati tih projekata već su vidljivi. Po prvi put na našem dijelu Jadrana uspostavljena su tri nova suvremena meteorološka radara (Goli, Debeljak i Uljenje), te pet meteorološko-oceanografskih plutača. Time će se osigurati pouzdani podaci o stanju mora i atmosfere. Radari i plutače važni su alati za pravodobna upozorenja na opasna stanja mora te vremenske prilike na moru., rekla je dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

Podsjetila je kako je dodatna vrijednost navedenih projekata dostupnost podataka svim korisnicima putem on-line platforme, a važna je podrška novo superračunalo koje je nedavno krenulo u operativni rad.

U uvodnom dijelu okupljenima su se obratili prof. dr. sc. Andrina Granić, prodekanica za znanost Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu te prof. dr. sc. Danijel Belušić, pročelnik Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su ukazali na važnost razvoja meteorologije te edukacije kvalitetnog kadra jer će uslijed klimatskih promjena potreba za informacijama o vremenu, klimi i zraku biti sve veća. Na meteorologiji je pratiti znanstvene trendove i učiniti struku još boljom za bolju budućnost svih nas.

Na kraju uvodnog dijela programa okupljenima se obratila ravnateljica Uprave za klimatske promjene Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Dunja Mazzocco Drvar koja je poručila: Emisije se u Hrvatskoj nažalost ne smanjuju, za što je upaljen ljubičasti alarm. S europskim kolegama ubrzano donosimo zakonodavni okvir za smanjenje emisija za 55 % i plan je da do sredine stoljeća Hrvatska postane klimatski neutralna zemlja.

Ovogodišnje teme Svjetskog meteorološkog dana Kakvo vrijeme, klimu i vode ostavljamo budućim naraštajima?, te Svjetskog dana voda Ubrzajmo promjene ukazuju na nužnost djelovanja bez odgode sada i ovdje, na lokalnoj i globalnoj razini, ako želimo osigurati budućim naraštajima održivi napredak i razvoj. Pritom je važan doprinos nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u izgradnji sigurnije sadašnjosti i klimatski neutralne budućnosti.

Na koji način će povijesna modernizacija DHMZ-a unaprijediti sigurnosti građana, doprinijeti zaštiti prirode i održivom razvitku te omogućiti prilagodbu Hrvatske na negativne utjecaje klimatskih promjena, nazočni u velikoj dvorani PMFST-a i oni koji su pratili svečanost putem YouTube kanala DHMZ-a, mogli su saznati u videu o ulozi DHMZ-a u vremenu sve veće potrebe za kvalitetnim informacijama, proizvodima i uslugama o vremenu, klimi, vodama i zraku.

U drugom dijelu programa o održivom razvoju vodnih resursa, ulozi nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u odgovoru na klimatske promjene te značenju pomorske meteorološke službe DHMZ-a u izgradnji klimatski neutralnog društva govorili su znanstvenici i stručnjaci DHMZ-a.

Kolibrić, simbol ovogodišnjeg Svjetskog dana voda, koji se unatoč svojoj veličini kapljicama vode suprotstavlja vatrenoj stihiji, primjer je kako svatko od nas može dati doprinos u borbi za opće dobro., istaknuo je Oliver Rajković u svom izlaganju na temu Održivi razvoj - vodni resursi, njihova dostupnost i zaštita.

Zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a, dr. sc. Ivan Güttler istaknuo je kako klimatske promjene donose nove izazove u motrenju i prognozi hidrometeoroloških događaja, a jedini odgovor nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi na te izazove je jačanje infrastrukture i kontinuirano unaprjeđenje analitičkih, prognostičkih i diseminacijskih sustava. U vrijeme života s klimatskim promjenama i pripremi za topliju klimatsku budućnosti svijet treba kemičare, hidrologe, geofizičare i sve potporne struke u razvoju i radu nacionalnih hidrometeoroloških službi kako bi osigurale pravodobne informacije za sigurniju sadašnjost i održivu budućnosti., poručio je Güttler.

Lidija Fuštar, voditeljica Pomorskog meteorološkog centra u Splitu, tijekom svog predavanja podsjetila je na bogatu povijest pomorske meteorološke službe DHMZ-a te se osvrnula na modernizaciju koja se provodi projektom METMONIC i koja je omogućila sidrenje pet plutača u Jadranu. Naša mreža meteorološko-oceanografskih plutača 18. je nacionalna mreža plutača na svijetu. Njome je postignuto unaprjeđenje pomorskog meteorološkog bdijenja, sigurnosti plovidbe i klimatologije Jadrana. To će doprinijeti većoj sigurnosti i zaštiti našeg plavog bisera., zaključila je Fuštar.

U završnom dijelu svečanosti predsjednica Hrvatskog meteorološkog društva, Vesna Đuričić uručila je priznanja HMD-a dr. sc. Višnjici Vučetić za životno djelo, Igoru Kosu za doprinos radu i razvitku HMD-a, prof. dr. sc. Branku Grisogonu za značajan doprinos u razvitku i popularizaciji struke, Petru Golemu za mladog meteorologa te Patriku Jureši za studenta meteorologije.

Na kraju svečanosti DHMZ je zahvalio svojim neprofesionalnim meteorološkim motriteljima koji 30 i više godina, svakodnevno, 365 dana u godini, neovisno o vremenskim prilikama savjesno i odgovorno mjere meteorološke parametre. Željka Pogačić Brckan, voditeljica Područne meteorološke službe Zagreb predstavila je nagrađene neprofesionalne meteorološke motritelje DHMZ-a. Motritelji koji mjere i opažaju punih 60 godina su: Mate Zdrilić i Josip Delaš te Ante Cinotti i Zdravko Dobrinčić za 40 godina.

Na svečanosti su prisustvovali partneri, gosti, članovi profesionalnih i amaterskih udruga, ljubitelji meteorologije, zaposlenici i umirovljenici DHMZ-a. Ovogodišnji Svjetski meteorološki dan poseban je i po tome što se podudara sa 150. rođendanom prethodnice Svjetske meteorološke organizacije, Međunarodne meteorološke organizacije. Svečani program obilježavanja uveličao je nastup klape Šufit.

Cjeloviti program događanja preuzmite ovdje.

Prezentacije stručnjaka i znanstvenika DHMZ-a na svečanosti:

DHMZ priznanja

  • Željka Pogačić: Priznanja neprofesionalnim meteorološkim motriteljima DHMZ-a

Fotogalerija